Material i träningskläder

Här är förklaringar till de förkortningar som används i produktinfon till våra träningskläder.

WRAP

WRAP certifierad produktion

WRAP certifiering resulterade i en omfattande och oberoende granskning utfört av Bureau Veritas Quality International.
WRAP är en oberoende, icke vinstdrivande organisation som ägnar sig åt marknadsföring och certifiering av laglig, human och etisk tillverkning över hela världen. WRAP främjar en uppförandekod som garanterar att centrala arbetsförhållanden uppfylls och praktiseras alltifrån industrigolvet till ledningskorridorerna. WRAP är certifierade och granskas av en tredje oberoende part.

STANDARD 100 by OEKO-TEX®oeko-tex

STANDARD 100 by OEKO-TEX® är ett globalt enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla bearbetningssteg samt tillhörande material. Exempel på certifieringsbara artiklar: råa och färgade/förädlade garner, tyger och stickade varor, tillbehör såsom knappar, dragkedjor, sytrådar eller etiketter, konfektionsartiklar av olika typer (alla typer av kläder, hem- och hustextilier, sängkläder, frottervaror med mera).

cooltexCooltex®

Cooltex® är ett fukttransporterande tyg som förbättrar luftcirkulationen och evakuerar fukt för att hålla dig sval och torr när du är som mest aktiv.

elastaneElastane

Elastan är en polyuretan-fiber som är mycket elastisk. Den används till töjbara textilier. Elastan tål både kemikalier och transpiration bra och används bland annat i tyg till träningskläder, underkläder, badkläder och strumpor. Vanliga varumärken baserade på elastan är lycra och spandex.

Jersey®

Jersey är ett stickat tyg som används främst för klädtillverkning. Det var ursprungligen gjord av ull, men är nu tillverkat av ull, bomull och syntetfibrer. Sedan medeltiden hade Jersey, Kanalöarna, där materialet producerades först, varit en viktig exportör av stickade varor och tyget i ull från Jersey blev känt. Tyget kan vara en mycket stretchiga. När det tillverkas med ett lättviktigt garn, är det väven som oftast används för att göra T-shirts.

Eller det kan vara en dubbelstickad tröja, med mindre stretch, som skapar ett tyngre tyg med två singeltröjor stickade samman för att lämna de två platta sidorna på utsidan av tyget, med staplarna i mitten. Interlocktröja används ibland som stick för polotröjor, och är i allmänhet den föredragna sticka för de som tillverkas av prima bomull. Jersey anses vara ett utmärkt tyg.

Lycra®lycra

Lycra är ett av företaget Invista registrerat varumärke för elastan. Materialet kan tänjas ända till sex gånger ursprunglig längd och återgår till ursprunglig dimension när tänjningskraften upphört.

Den vanligaste användningen är tillverkning av olika sorters tyger i blandning med diverse andra fibrer. Namnet Lycra används såväl på fibern själv som generiskt på många olika sorters tyg. Även om materialet i ett klädesplagg sägs vara Lycra kan det alltså innehålla även andra fibrer, vilket kan påverka till exempel vilket tvättprogram som är lämpligt.

Den används till töjbara textilier. Elastan tål både kemikalier och transpiration bra och används bland annat i tyg till tights, leggings, underkläder, badkläder och strumpor. Vanliga varumärken baserade på elastan är lycra och spandex (det senare i Nordamerika).

Ringspunnen bomull

Ringspunnen bomull innebär att fibrerna går i samma riktning och blir på så sätt tåligare och mjukare material som är skönare att ha på sig. Ringspunnen bomull håller bättre kvalité än vanlig bomull.

SpandexSpandex

Spandexfibrer framställs på fyra sätt: smältxtrudering, reaktionsspinnning, lösning torr spinning och lösning våt spinning. Alla dessa metoder innefattar det första steget att reagera monomerer för att producera en prepolymer. När prepolymeren är formad, reageras den vidare på olika sätt och ritas ut för att göra fibrerna.

Lösningen med torr spinning används för att producera över 94,5% av världens spandexfibrer, och processen har fem steg. Varje fiber av spandex består av många mindre individuella fibrer som vidhäftar varandra på grund av sin naturliga klibbighet.

belcoroBelcoro®

Belcoro är ett varumärke som tillhör OerlikonSchlafhorst, tillverkare av autocoro-automatiska rotorspinnmaskiner. Belcoro® kvalitetsstandard är baserad på internationella testkriterier för ett brett utbud av både garn och tygparametrar. Dessa inkluderar garnsträckhållfasthet, förlängning och IPI-värden och att dessa produkter lätt uppfyller kraven på vävmaskiner och stickfabriker. Belcoro – ett världsomspännande varumärke för kvalitet och internationellt erkänd i mer än 10 år och mer än 100 certifierade företag.

neotericNeoteric™

Neoteric är ett texturerat tyg med inneboende sugbarhet och snabbtorkande egenskaper.