Vi använder cookies för att sajten ska bli enklare att använda:

Hur du undviker skador

Träning är ett bra sätt att hålla sig frisk och kroppen i form, men det finns också risk för skador. Om du följer några grundläggande riktlinjer och håller dig inom dina fysiska gränser, kan du se till att du får ett roligt och säkert träningspass.


Uppvärmning
Uppvärmning är viktigt - detta kan inte betonas tillräckligt. Att starta ett träningspass utan uppvärmning kan vara mycket skadligt för din kropp.

Det är alltid tillrådligt att köra en relativt mild träning för att värma upp musklerna, så att de blir mindre mottagliga för skador som kan uppstå under träningen. Musklerna kommer också att bli mer flexibla och smidigare.

Använd några minuter till att värma upp. Cirka 5 till 10 minuter bör räcka. Sträck muskler och andra mjuka vävnader. Det kommer att förbereda kroppen för den hårdare träningen och hjälpa dig att köra på under en längre tid utan att känna dig trött.

Rätt utrustning
Träningskläder är mycket viktigt. Endast om du är lugn och bekväm i det du bär, kan du prestera med din bästa potential.

De rätta skorna är absolut nödvändigt. De måste vara anpassade till den typ av träning du gör. När du köper ett par träningsskor ska du alltid rådgöra med personalen i en sportbutiken och be om deras råd. Fel typ av skor kan leda till stukningar och även mer långvarig skada.

Kläderna måste också vara bekväma, löst sittande och helst tillverkade av ett tyg som absorberar svett, som bomull. Mycket täta kläder kan vara obekväma och extremt lösa kläder kan komma i vägen.

Kompromissa inte när det gäller träningskläder.

Trappa ner
Stoppa inte plötsligt mitt i ett ansträngande träningspass. Det får blodet att samlas i dina benårer och kan göra att du känner dig yr och svimfärdig. Ge tid för mjölksyran som produceras av dina muskler under kraftig aktivitet att rensas ut genom att avsluta passet med några minuters mjukare träning.

Variera
Det är en bra idé om du kombinerar ansträngande aktivitet med något som är relativt mindre fysiskt krävande. Detta minskar dina chanser att överanstränga dig själv och ger kroppen mer tid att återhämta sig från intensiv aktivitet.

Sluta när det börjar göra ont
Om träningen börjar göra ont, sluta tills smärtan har försvunnit helt. Att säga som "ingen smärta, ingen vinst" borde ignoreras, eftersom de får dig att driva dig själv bortom dina fysiska gränser, vilket inte är bra. Om du upplever fysiskt obehag och saker som yrsel, svimningskänsla, illamående, andnöd etc., besök genast din läkare.

Undvik också att träna när du inte mår bra eller är sjuk.


Av: Diana Statham


Diana jobbar för health-care-information.org som erbjuder information om olika hälsoämnen som sjukdomar, skador och medicinska tester.